Skadeforebygging

Skadeforebygging

Publisert av Flatås IL Webmaster den 18.11.17.
I fotball er det få skader i barnefotballen, mens det skjer en økning i skadeforekomst blant spillere som er 13 år eller eldre. De fleste skader skjer i underekstremitetene (dvs hofte, lår, kne, ankel, fot). Og når det gjelder alvorlige skader som f.eks avrivning i fremre korsbånd er kvinner 3-6 ganger mer utsatt for denne skadetypen.

Flere ulike skadeforebyggende programmer har vært forsøkt, men de fleste har en eller flere metodiske mangler som gjør at det er vanskelig å vite effekten av de. Spilleklar eller "The 11+" er et spesialdesignet oppvarmingsprogram som skal forebygge de vanligste skadene i fotball, og som alle lag bær innføre som en fast del av all oppvarming i forbindelse med både trening og kamp, både inne og ute.

Programmet viste at skadeforekomsten ble redusert med 32% og at alvorlige skader ble redusert med hele 45%. Studien er publisert i det anerkjente internasjonale tidskriftet British Medical Journal, og du finner alt om programmet og link til artikkel på sidene til klokavskade.no

På samme nettsted, klokavskade.no, finner dere også mange gode forslag til skadeforebyggende øvelser under menyen skadefri.

Flatås J98 har brukt løpsøvelsene siden i sommer, og jentene har nå fått innarbeidet øvelsene godt og bruker dette som oppvarming så fremt vi har plass til å få gjennomført det (er kun i trange haller vi må utføre annen grad av oppvarming).

For øvrig er det nettopp publisert en studie som viser at spillere med best ferdigheter er mer utsatt for skader. Denne studien er gjennomført blant norske unge jenter i sesongen 2007, denne studien kan du også lese på på sidene til klokavskade.no.

Ta gjerne kontakt med undertegnede hvis du lurer på noe eller har kommentarer.

Erik Eide
Sportslig leder ungdom/voksen
Fysioterapaut